Skip to main content

Ποια είσαι πραγματικά Μαρία;

– Ποια είσαι πραγματικά Μαρία;

– Αυτό αποτελεί ακόμα για μένα ένα καθημερινό γλυκό ερώτημα προς τον εαυτό μου, μιας και όσο περνούν τα χρόνια σιγουρεύομαι για το γεγονός ότι ο αληθινός μας εαυτός δεν είναι κάτι πεπερασμένο ή στατικό. Αυτό το μαγικό ταξίδι δε νομίζω ότι τελειώνει ποτέ, αν κανείς επιλέξει να το ζήσει. Γιατί είναι πολύ εύκολο να δούμε τους ανθρώπους και τα πράγματα ως κάτι μονοδιάστατο. Είναι όμως; Ή τελικά η μαγεία υπάρχει στην ίδια μας την ύπαρξη και η κάθε στιγμή, η κάθε ευκαιρία, μας δίνει ένα δυναμικό δρόμο να ανακαλύψουμε, να βιώσουμε, να συν – κινηθούμε (δηλαδή να κινηθούμε μαζί), να ερωτευθούμε, να παθιαστούμε, να συνδεθούμε, να μείνουμε μετέωροι, να συναντηθούμε…
Μιλώντας για όλα αυτά δεν αναφέρομαι καθόλου σε μια επιφανειακή ‘’don’t worry, be happy’’, φιλοσοφία ζωής. Το αντίθετο. Μιλώ για τον άνθρωπο, τον αληθινό άνθρωπο, τον άνθρωπο που πονά, που αναρωτιέται, που φοβάται, που θυμώνει, που εκτίθεται, που αντέχει να τσαλακωθεί, που τολμά να δείξει όλες του τις πλευρές – και τις σκοτεινές και τις μαύρες, που επιτρέπει να υπάρχει όπως ακριβώς είναι. Χωρίς μάσκες, χωρίς προσωπεία… Για όλους αυτούς τους ανθρώπους, στους οποίους συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου, που επιλέγουν να κάνουν αυτό το ταξίδι. Και που φοβούνται, να κλονίζονται, να μπερδεύονται, και κάποιες φορές δειλιάζουν, αλλά πάλι δεν παραιτούνται… Αυτό θέλω να είμαι: Αυθεντική!

– Τελικά ποια είναι η ειδίκευσή σου Μαρία; Μπορείς να μας δώσεις μια εικόνα του επαγγελματικού σου προφίλ ως ειδικός ψυχικής υγείας, έως σήμερα;

– Δουλεύω ψυχοθεραπευτικά συνδυάζοντας και παντρεύοντας τις διαφορετικές εκπαιδεύσεις που έχω πάρει τα τελευταία 20 χρόνια. Μετεκπαιδεύομαι και καταρτίζομαι συνεχώς, καθώς οι νέες διαδρομές μου προσφέρουν προσωπικά νέους τρόπους κατανόησης και ανάπτυξης. Είμαι πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια -Οικογενειακή Θεραπεύτρια (με επταετή εκπαίδευση και προσωπική θεραπεία στην Υπαρξιακή και Συστημική Ψυχοθεραπεία Ψυχοθεραπευτικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο ΑΝΤΙΣΤΙΞΗ), Κοινωνική Λειτουργός (τετραετής εκπαίδευση, ΤΕΙ Αθήνας), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνική Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρικής, (αριστεύσασα, στη διετή μετεκπαίδευση της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων), Κλινική Εκφραστική Θεραπεύτρια (διετής μετεκπαίδευση στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ) – στην εκπαίδευση της οποίας είμαι βοηθός καθηγητή και επόπτρια εκπαιδευόμενων θεραπευτών, Επόπτρια Θεραπευτών μέσω Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας (διετής εκπαίδευση στο Ψυχοθεραπευτικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο ΕΡΜΑ).
Πολλές από τις παραπάνω σπουδές τις έκανα παράλληλα, δουλεύοντας ταυτόχρονα και κλινικά όλα αυτά τα χρόνια. Η ανάγκη μου για συνεχή επιμόρφωση και προσωπικό προχώρημα ήταν πάντα για μένα θεμέλιος λίθος και σαν το κάθε επόμενο βήμα που αποφάσιζα να κάνω έρχονταν να μου δώσει τη δική μου συνέχεια. Να απαντήσει τα δικά μου ερωτήματα, να υποστηρίξει τα δικά μου προχωρήματα, να στηρίξει τη συνέχεια στο ταξίδι προς τα μέσα…
Είμαι μέλος της ΕΛΕΣΥΘ (Ελληνικής Εταιρίας Συστημικής Θεραπείας) και του ΣΚΛΕ (Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος).
Είμαι συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Αθηνών ως πιστοποιημένη ειδικός ψυχικής υγείας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου του εθισμού παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο του προγράμματος «Αριάδνη» (από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Είμαι πιστοποιημένη εισηγήτρια ΟΑΕΔ – ΛΑΕΚ και εκπαιδεύτρια κατάρτισης Αστυνομικών σε θέματα εξαρτήσεων. Έχω υπάρξει Εργαστηριακός Συνεργάτης του ΤΕΙ Αθήνας.
Τα τελευταία σχεδόν 20 έτη έχω αποκτήσει μεγάλη κλινική και εκπαιδευτική εμπειρία σε χώρους θεραπείας, πρόληψης και εκπαίδευσης, καθώς κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία να δουλέψω με ανθρώπους, δημιουργώ εξειδικευμένες παρεμβάσεις ανάλογα με το προφίλ των ανθρώπων, το στόχο της παρέμβασης και τα εκάστοτε δεδομένα.
Έχω πραγματοποιήσει ομιλίες, εργαστήρια, και έχω συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων – σεμιναρίων και ημερίδων (περισσότερα από 50 Συνέδρια–Επιστημονικές Ημερίδες και σε περισσότερα από 40 Σεμινάρια- Workshops- Εργαστήρια) και έχω δημοσιεύσει άρθρα – ανακοινώσεις – εργασίες σε σχετικά περιοδικά και Επιστημονικά Συνέδρια, για θέματα προαγωγής της ψυχικής υγείας, πρόληψης και θεραπείας.
Δουλεύω με μεμονωμένα άτομα – ομάδες – ζευγάρια – οικογένειες στον χώρο της ψυχικής υγείας, υλοποιώντας ομάδες θεραπείας, βιωματικά εργαστήρια, ομάδες έκφρασης και δημιουργίας κ.α. Πραγματοποιώ παρεμβάσεις με στόχο την αυτογνωσία, την ψυχοθεραπεία, τη συμβουλευτική και υποστηρικτική σε γονείς, εκπαιδευτικούς, νέους, οικογένειες, ζευγάρια που επιθυμούν να κατανοήσουν και να βιώσουν μια ζωή σε αρμονία με τον εαυτό τους και τους άλλους. Παράλληλα, πραγματοποιώ on – line συνεδρίες Συμβουλευτικής – Ψυχοθεραπείας, όταν η διά ζώσης συνάντηση δεν είναι εφικτή.
Έχω συνεργαστεί επί χρόνια με το «Θέατρο Νέων» του Δ. Σεϊτάνη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», πραγματοποιώντας σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας και θεραπευτική ομάδα. Έχω δώσει πληθώρα συνεντεύξεων στην τηλεόραση και τον τύπο.
Στο παρελθόν, έχω συνεργαστεί με έγκυρους ιστότοπους αρθρογραφώντας και παράλληλα παρέχοντας δωρεάν Συμβουλευτική σε γονείς, νέους, εφήβους, οικογένειες κ.α. που ζητούν βοήθεια και καθοδήγηση σε θέματα σχέσεων, συμπεριφοράς, προβλήματα συναισθημάτων στις στήλες “ο ειδικός σας απαντά” (www.in2life.gr, www.mamakid.gr, www.mama365.gr).
Τέλος, ένα σημαντικό κομμάτι της πορείας μου αποτελεί η ενασχόλησή μου και οι σπουδές στο σωματικό θέατρο. Σε αυτό το πλαίσιο είμαι ηθοποιός στην ομάδα Θεραπευτικού Αυτοσχεδιαστικού Θεάτρου Playback Ψ στον ΠΑΛΜΟ, Εταιρία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας, δίνοντας πολλές παραστάσεις σε πλαίσια, φορείς, συνέδρια, οργανισμούς.
Γενικά το κομμάτι της τέχνης είναι ένα πεδίο που με αφορά και με διακινεί. Έχοντας ασχοληθεί χρόνια με τον χορό, τα εικαστικά, το θέατρο, την κίνηση μέσα από τις παρεμβάσεις μου χρησιμοποιώ όλα τα αποκαλυπτικά εκφραστικά μέσα που διαθέτουμε οι άνθρωποι στο κομμάτι της διάγνωσης, της αυτογνωσίας, της προσωπικής ανάπτυξης και της ψυχοθεραπείας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ως ειδικός επέλεξα να με σηκώσω από την ‘’καρέκλα του ειδικού’’ και να διερευνώ με τους ανθρώπους τη δική τους πραγματικότητα, όχι ως αυθεντία – ακίνητη και απροσπέλαστη, αλλά έχοντας όλα τα θεραπευτικά εργαλεία, θέτοντας τον εαυτό μου σε πραγματική συσχέτιση και στη διάθεση της θεραπείας.

Αυτό ονειρευόμουν από μικρή και αισθάνομαι πολύ περήφανη και τυχερή που μπορώ και τιμώ το όνειρό μου, μέσα από την καθημερινή μου ύπαρξη στην ζωή μου και στις ζωές των ανθρώπων που με εμπιστεύονται…