Βιογραφικό
Παρασκευή Αδάμ
Η Παρασκευή Αδάμ είναι Κοινωνική Λειτουργός, μέλος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) και κάτοχος άδειας άσκησης επαγγέλματος (αρ. πρωτ. 4894/30-09-2010). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας Πάτρας και έχει ειδικευτεί στην Υπαρξιακή Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία, στο Θεραπευτικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο «Αντίστιξη». Είναι εγγεγραμμένη στον Ειδικό Κατάλογο Πιστοποιημένων Κοινωνικών Λειτουργών του ΣΚΛΕ για θέματα Αναδοχής και Υιοθεσίας Παιδιών. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης διοργάνωσε το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα».
Είναι κάτοχος πιστοποιητικού επιμόρφωσης στην «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έχει ολοκληρώσει το Εισαγωγικό σεμινάριο «Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου: Βιολογικές, Ψυχολογικές και Κοινωνικές προσεγγίσεις», που συνδιοργάνωσε η Γ’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Τμήμα Ιατρικής και η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε Επιστημονικές Ημερίδες με θέμα την Αναδοχή Παιδιών και σε Διεθνές Συνέδριο με θέμα τις Στρατηγικές Παρέμβασης για τη Μονογονεϊκή Οικογένεια.
Η επαγγελματική της πορεία ξεκινάει το 2010, όπου εργάζεται ως Κοινωνική Λειτουργός στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Κορωπίου, παρέχοντας συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη σε κατοίκους που υφίστανται ή απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, υλοποιώντας ατομική και ομαδική συμβουλευτική με τους φιλοξενούμενους και τα μέλη της οικογένειάς τους.
Από το 2015 έως το 2023, ανέλαβε ρόλους σε ιδιωτικούς φορείς παιδικής προστασίας, εστιάζοντας στον τομέα της παραμέλησης και κακοποίησης, αναδοχής και υιοθεσίας παιδιών. H πολυδιάστατη εμπειρία της εμπλουτίστηκε με συμβουλευτική υποστήριξη και παρακολούθηση φυσικών και ανάδοχων οικογενειών. Παρείχε ατομική και ομαδική συμβουλευτική στήριξη σε παιδιά και εφήβους, συμμετείχε στη διαχείριση κρίσεων, υποστήριξε ομάδες προσωπικού, καθώς και ομάδες ανάδοχων και θετών γονέων. Επιπλέον, ασχολήθηκε με την ευαισθητοποίηση και τη συμβουλευτική της ευρύτερης κοινότητας σε θέματα παραμέλησης, κακοποίησης, αναδοχής και υιοθεσίας.
Από τον Νοέμβριο του 2023 ξεκίνησε να εργάζεται στον τομέα της εκπαίδευσης, παρέχοντας για την ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες.
Έχοντας 14 έτη κλινικής εμπειρίας στην κοινότητα, σε χώρους τρίτης ηλικίας, παιδικής προστασίας και εκπαίδευσης, αναλαμβάνει συμβουλευτικά και θεραπευτικά εφήβους, ενήλικες, ζευγάρια ή και οικογένειες. Μετεκπαιδεύεται συνεχώς, παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια και λαμβάνει συστηματική εποπτεία για το θεραπευτικό της έργο.